ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Атлантида
Публикувано на 2010-06-07 10:28:07

Атлантида е мистично място - по описания е остров. На него цивилизацията е процъфтявала. Имало е много развита наука, медицина, архитектура и други. Говори се, че атлантидите са били невероятни и ни провокират от много много години, да ги открием или поне това, което е останало от тях.

Атлантида се счита за изгубена. Никой не знае точното местонахождение на острова.

Първи за него пише Платон, който смята, че Атлантида е била унищожена от природно бедствие около 9000 години преди неговата епоха (роден ок. 427г. пр.н.е.). Но повечето съвременни учени смятат, че той просто е измислил тази цивилизация. Дори и местонахождението й е изключително спорно. Предполагало се е, че се намира на най-различни точки от планетата. Това включва Южния полюс, о-в Тера, Атлантическия океан, Южна Америка, Индийския океан, Средиземно море, а дори има теории, че това е действително съществувала империя, но наречена по друг начин - пр. Троя. Е. Цангер открива много прилики между Атлантида и Троя, но и това не е достатъчно доказателство.

Нека разгледаме разсъжденията на Платон. Разказа му за Атлантида идва от Солон - атински законодател и философ, видял в Саис (някогашна столица на Египет) колона с разказ за Атлантида. Солон бил приятел на дядото на Платон. Превода на Солон обаче може да не е верен. Той може да е объркал смятането на годините, тъй като египтяните са имали още два календара (освен 365-годишния) - празнични и ръководени от Луната. Така, че по тях потъването на Атлантида вместо на 9000г. минава на 1 207г. пр.Хр.

Според тях островът е бил 600км. на 400км.

Атлантите биват описани като хора със светла кожа, синеоки. Няма данни за продължителността на живота им. Според Платон, били миролюбив и честен народ. Трудели се много и имали блестящ ум.

Кантор, ученик на Платон, също твърди, че е виждал колоните в Египет, където са описани Атлантида и населението й. Много от съвременните учени продължават обаче да не вярват на това. Както и на внезапното й изчезване. Въпреки това едно от научните обяснения, с които се обяснява краят на една такава напреднала цивилизация, според стях, е потоп.

Всички евреи и християни израстват с библейската история за Ной и неговия ковчег. Оказва се, че историята е почерпена от по-ранни източници. Такъв мит е разпространен из народите по целия свят. Легенди за Ной, но наричан с различни имена, се среща още във фолклора на Сирия, Гърция, Индия, племена от Северна и Южна Америка, сред масаите в Африка, хотентотите, малайците,самоанците, бирманците, камбоджанците, моарите в Нова Зеландия, дяките в Борнео и в Китай. Категоризирани като митология, тези изкривени интерпретации на спомен за действително събитие, датирано приблизително по времето, когато Платон твърди, че Атлантида е изчезнала. Тази колективна памет кара някои учени да мислят, че този потоп е сложил краят на континента.

Кои са били тези Атлантиди и дали не са един вид връзка. Звеното, свързващо няколко различни по местоположение цивилизации? Има много сходства между различните култури. Атлантолозите обръщат внимание на това, че в Египет и Мексико се строят пирамиди, правят се каменни саркофази, мъртвите се мумифицират, използва се йероглифно писмо. И в Египет и в Мексико има култ към слънцето, сходна система в изчисляване на времето и доста развита астрономия. Някои атлантолози приемат, че ацтеките, инките, маите и египтяните са били ученици на атлантите, които са долетяли (или доплували) по техните земи след катастрофа (Озирис в Египет и Кетцалкоатъл в Америка).

 

Aтлантида остава загадка и до днес.

 

Тази статия е публикувана в категория Любопитни факти.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.