ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Дълбоководните вулкани имат ключова роля за климата
Публикувано на 2010-04-17 18:16:53

Обширната мрежа от подводни вулкани, изпомпваща богата на хранителни вещества вода в Южния полярен океан, играе ключова роля в абсорбирането на големи количества въглероден диоксид и по този начин действа като "спирачка" на климатичните промени, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на австралийски и френски учени.

Специалистите с ръководител Андрю Бауи от центъра "Хобарт" на остров Тасмания са установили, че вулканите са основен източник на желязо. Елементът е необходим на едноклетъчните растения, известни като фитопланктон, за да цъфтят и в процеса да поглъщат въглероден диоксид, основния парников газ. Океаните абсорбират около една четвърт от въглеродния диоксид, който се отделя в резултат на човешка дейност. Южният полярен океан е известен като един от най-големите "резервоари" за парниковия газ в света.

Когато фитопланктонът загине или бъде изяден, големи количества от погълнатия от него въглероден диоксид потъва на океанското дъно, където се запечатва за векове, обясняват изследователите.

Тази статия е публикувана в категория Геология.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.