ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Генно модифициране чрез селекция
Публикувано на 2015-03-25 17:49:14

Генното модифициране е започнало много по-отдавна отколкото хората си представят. Началото му идва с агрокултурата (земеделитето). В повратния момент от историята на човешкия вид, който от събирач на корени и ловец се превръща в земеделец и животновъд 10 000 години преди новата ера. Селското стопанство играе ключова роля в развитието на човешката цивилизация, като преди Индустриалната революция огромното мнозинство от населението е заето с него. Техническият напредък в областта на агро културата дълго време е решаващ фактор за обществените промени по света. Преди появата на земеделието населението на света никога не успява да надхвърли 15 милиона души.

(В момента надхвърля 7 милиарда). Може да се каже, че земеделието и генното модифициране (най-вече чрез селекция) са ключови фактори за развитието на човечеството. С появяването му за първи път Homo sapiens е способен да изхрани себе си и поддържа съществуването си. Може да се каже, че земеделието ни е направило "хора" в смисъла на думата, който влагаме в днешно време. Преди него се е налагало на всеки човек постоянно да мсили за прехраната си и хората не са имали възможност и време да правят нищо друго освен да търсят храна - оцеляването е била единствената цел и задача в живота на човек.

Хората откриват, че сами могат да засаждат културите, от които зависи прехраната им, и да отглеждат животни вместо да ловуват решават проблема с глада веднъж завинаги. Отглеждайки животни и земеделски култури, човек открива, че чрез селекция на по-добрите растения (и животни) може да модифицира техният вид и да потбира качествата им в своя полза.

Така се ражда генното модифициране. За разликата от генното модифициране в лаборатория, което променя 1 или най-много 2 гена, селекцията и кръстоските на видове животни и храни променят по няколко хиляди гена на поколение. В този смисъл генното модифициране чрез селекция е много (хиляди пъти) по-голяма намеса в природата , отколкото генното модифициране в лаборатория, от което доста хора в днешно време много се страхуват, и поради тази причина бива демонизирано, неразбирано и отхвърляно от тях.

Вижте повече тук.

В днесшно време всеки се стреми да купува възможно най-качествена храна. 

Кетъринг фирмите също се интересуват от това, тъй като за тях е важно клиентите да останат доволни от храната и кетърнга за своето събитие

Тази статия е публикувана в категория Биология.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.