ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Главоболието - видове
Публикувано на 2010-06-15 16:53:38

Какви са видовете главоболие?

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания в общата лекарска практика и е честа причина за отсъствие от работа и временна нетрудоспособност.

Определянето на причината за главоболието не винаги е лесна задача.

Най-честите видове главоболие са тензионното главоболие и мигрената. Главоболието се среща и при различни вътрешни и системни заболявания, при увреждания на главния мозък, при черепно-мозъчни травми и др.

 • Тензионното или т.нар. стресогенно главоболие представлява повтарящи се епизоди на болка с продължителност от минути до часове. Обикновено липсват други симптоми. Причината е контракция на околочерепните мускули и влошаване на кръвоснабдяването. Болката при този тип главоболие е двустранна и не се усилва при физическа активност. Проявява се като умерено, челно или теменно главоболие. Засилва се при психическо напрежение.
 • Мигрената засяга 16% от жените и около 6% от мъжете. В 60% от случаите се открива наследственост на заболяването. Мигрената се проявява на пристъпи с продължителност от 4 до 42 часа. Типични характеристика са едностранната локализация, пулсиращия характер, умерената до тежка по интензивност болка. Често се придружава от гадене, светобоязън и шумобоязън. Понякога мигрената може да се предхожда от аура, което означава че малко преди пристъпа се появяват неврологични симптоми като тъпмни петна в зрителното поле и ли звездовидни фигури, които пациентът вижда.
 • Главоболие с шиен произход - дължи се на лошата стойка при работа с компютър, при проблеми с гръбначния стълб и др.
 • Главоболие, вследствие черепна травма - травмите по главата могат да доведат до поражения върху шийните прешлени или до мозъчно сътресение.
 • Токсично главоболие - при употреба на алкохол и при отравяне с въглероден окис.
 • Главоболие от съдов произход - при високо кръвно, церебрални аневризми, мозъчни къроизливи. Петната пред очите и усещането за висока температура могат да се появят при рязко повишаване на артериалното налягане. Болката е генерализирана или "стягаща" като обръч, най-силна сутрин и намалява през деня.
 • Главоболие с инфекциозен произход - при треска, при различни инфекциозни заболявания.

В зависимост от използваните квритерии, главоболието може да се разглежда и като:

 • вторично главоболие
 • клъстерно и хронично главоболие
 • главоболие в детска възраст
 • главоболие при стрес

Как да подходим към главоболието?

Не прекалявайте с аналгетиците. Не взимайте болкоуспокояващи повече от два пъти дневно. Свободно продаващите се в аптечната мрежа аналгетици са ефикасни за облекчаване на лека до средна болка.

Обърнете внимание на храните, отключващи мигрената. Болката при мигрена може да се отключи от някои напитки и храни, от силните миризми като цигарен дим, парфюм, от студ и интензивни физически и интелектуални усилия. Алкохолът, червеното вино/танинът, който се съдържа в него/, шоколад, нитрати, кофеинът в големи количества, орехите, лукът и аспартамите/ в диетичните газирани напитки/ трябва да се избягват.

Водете си дневник. В случай, че главоболието се появява често, отбележете всичко свързано с него: кога се появява, какви храни сте консумирали преди това, колко време продължава, къде е локализирано.

Консултирайте се с лекар за да се уточни произхода на главоболието и да получите адекватна терапия. Лечението е строго индивидуално. При навременна консултация със специалист значително намалява риска от хронифициране на главоболието и възникване на усложнения.

Тази статия е публикувана в категория Медицина.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.