ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Учени разработват хапче клюкар
Публикувано на 2010-04-17 18:23:16

Специалисти от университета на Флорида разработват хапче  "клюкар", което изпраща сигнал и потвърждава, че е било погълнато, съобщава сайтът PhysOrg.

Прототипът всъщност представлява най-обикновена капсула, към която се добавени микрочип и смилаеми антени от нетоксични проводими сребърни наночастици.

Идеята е един ден тези капсули да навлязат в масова употреба и автоматично да известяват лекари, близки и учени, работещи с пациенти в клинични изпитания, че са били погълнати.

"Това е много удобен начин лекарят например да следи дали пациентът му навреме е изпил предписаните му лекарства", обясняват изследователите.


Хапчето "клюкар" е необходимо, защото много често хората забравят, отказват да приемат медикаментите или объркват часовете за приемането им.

Експерти от Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания отбелязват, че пропускът на пациентите да следват  точно указанията е "проблем номер едно в съвременното лечение на различни болести".

Тази статия е публикувана в категория Медицина.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.