ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Азбуката и Омир
Публикувано на 2010-06-30 11:48:43

Вероятно през IX век пр. Хр. елините възприели финикийското писмо. Като приспособили остроумното буквено записване, изнамерено от финикийците, гърците въвели в него един нов елемент – записването на гласните, които до този момент семитите не отбелязвали. Тази нова техника на записване се разпространила в целия гръцки свят. От нея по – късно произлязла латинската азбука, а да не забравяме също, че Кирил и Методий са използвали гръцката азбука при създаването на славянската писменост.

С разпродтранението на буквеното писмо завършило времето на певците, които възпявали героичното минало. До този момент безкрайните стихове били запомняни и рецитирени под съпровода на инструмент. Така се предавали през поколенията.

Най – известният от епическите певци е Омир. За неговата личност и творчество авторите все още спорят. Живял ли е въобще и ако е живял, кога?! Той ли е авторът на „Илиада” и „Одисея” ( кр. IX век – нач. VIII век пр. Хр)?  Това са въпросите, дали живот на „Омировия проблем” през XVII век. Повечето учени приемат, че Омир е автор на двата епоса и че е живял през VIII век пр. Хр. Неговите поеми рисуват един древен свят, може би времето на Микенска Гърция или може би едно по – късно елинско общество, познато на Омир – това след идването на дорийците. А защо да не допуснем, че „Илиада” и „Одисея” са плод на Омировото въображение.

Хората, които обичат да четат ще намерят огромно разнообразие от жанрове в Youshop.bg - Книги по психология и философия, книги за медицина и здравословен начин на живот, бизнес книги и други.

Тази статия е публикувана в категория Митология.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.