ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Откриха резервоар, снябдявал с вода замакът Аламут в долината на Асасините
Публикувано на 2010-06-26 12:17:57

В Долината на асасините, ирански ахеолози откриха няколко склада и резервоари за вода, съобщава иранският тв канал Press TV. Това е станало близо до руините на замъка Аламут.

Резервоарът е служел за събиране на дъждовна вода и разтопен лед и е дълъг над 11 метра, широк е 4 метра и дълбок – около 4 м. В дълбините на скалите, върху които стои Аламут, са намерени няколко складови и жилищни помещения, някои от тях – с пещи или огнища.

Крепостта Аламут от XI до XIII век е била една от главните твърдини на хашишините (асасините) – мюсюлманска секта, която в Средновековието имала репутацията на тайна организация на безмилостни убийци (оттук и думата assassin) и могъщи магьосници.

Хашишинските крепости в Азербайджан и Кюрдистан са се славели със своята непристъпност. За учените и до днес остава загадка по какъв начин те са получавали вода и провизии в достатъчни количества, за да издържат продължителните обсади, тъй като в Аламут по време на война са могли да се укриват няколко хиляди души.

Съществуват предположения, че хашишините са имали акведукт, от който Аламут е бил снабдяван с вода от околните планини. Но никакви следи досега не са намирани.

Тази статия е публикувана в категория Любопитни факти.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.