ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Дали откриха Хигс Бозона
Публикувано на 2012-07-03 14:43:36

Тези дни упорито се шуми около ЦЕРН. Според няколко изнесени през релийза, учените са обявили, че свикват пресконференция на 4 юли 2012, на която ще съобщят нещо важно.

Веднага научната общност гръмна и много списания и онлайн издания смятат, че на тази пресконференция ще бъде обявено именно резултат от експериментите и ще кажат, че са успяли да откият така наречената Божествена частица или хигс бозон.

Бърза справка в wikipedia ни казва, че Хигс бозонът е хипотетична масивна скаларна елементарна частица, чието съществуване е предсказано от т.нар. стандартен модел (основен модел във физиката на елементарните частици). Той е единствената елементарна частица от стандартния модел, която още не е наблюдавана експериментално.

Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята. По специално, Хигс бозонът би обяснил разликата между нулевата маса в покой на фотона и сравнително масивните W и Z бозони. Масите на елементарните частици, както и различията между електромагнетизма (с носител фотона) и слабото ядрено взаимодействие (с носители W и Z бозоните), са от критично значение за структурата на микроскопичната (а оттам и на макроскопичната) материя. Така че, ако съществува, Хигс бозонът ще е неделима и вездесъща част от материалния свят. За търсенето му ще се използва Големият адронен ускорител в комплекса на Европейския център за ядрени изследвания (CERN).

Тази статия е публикувана в категория Физика.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.