ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Хомеопатията - шарлатания или истински лек?
Публикувано на 2015-03-25 11:13:59

Напоследък все по-често срещам хора, които се лекуват с хомеопатия. Този алтернативен начин на лечение се е превърнал във вид истерия сред хората, които не искат да се тровят с вредната химия, предлагана от фармацевтичните компании. Но какво всъщност е хомеопатията и дали изобщо тя може да помогне на нашите болести или е по-скоро поредната глупост, по която са се запалили хората?

Каква е идеята на хомеопатията
Трудно е в един абзац да опиша всичките принципи, но ще се постарая да опиша идеята накратко. Хомеопатията използва принципът - подобно се лекува с подобно. Тоест, болестта ви се лекува с нещо, което при здрави хора би предизвикало същите симптоми. Дотук добре. Но идва интересният момент с разреждането. Хомеопатията ползва изключително ниски дози от лекарството, като то се разрежда 1:100 на пета степен (едно към десет милиарда) до 1:100 на тридесета степен (едно към един децилион) или дори повече. За да го визуализирам, ще ви представя как изглежда разреждането 1 към 10 милиарда: 1:10 000 000 000. Така, ако имате един литър разтвор той се разрежда в 10 милиарда литра и се получава 10 милиона кубични метра разтвор. За сравнение водния обем на язовир Панчарево (панчаревското езеро) е 6.4 милиона кубични метра вода. Започнахте ли да схващате за какви мащаби става дума? Един литър го изсипваме в един язовир и очакваме водата в язовира да стане лечебна. Нали? И с риск да стана банална ще ви напомня, че това е само началната позиция на разреждането. А ако искате да разреждате в отношение едно към децилион, то вече минаваме водния обем и на Черно море. Страхотно, нали?

Дали хомеопатията помага?
Разбира се! Помага точно толкова, колкото помага и чешмяната вода, която разтръсквате върху отворена книга, за да се зареди с енергия. Истината е, че всичко се дължи на така наречения плацебо ефект. Плацебо ефектът представлява подобрение на състоянието на пациент, на който му е приложено "лъжливо лечение", но пациентът вярва, че лечението му влияе добре. Плацебо е пример за начина, по който психиката може да въздейства върху тялото и е медицински и научно доказано!

При веган козметиката (натуралната козметика) нещата стоят по по-различен начин. Там се използват натурални съставки, които действат благоприятно.

Билкарството...
Много хора бъркат хомеопатията с билкарството, но определено те не са едно и също нещо. А именно - ако хомеопатията ползва нетрадиционни и научно недоказани методи, то билкарството е едно от най-древните учения, предавани на поколенията хиляди години преди новата ера. Много от билките имат научно обоснован ефект върху редица заболявания поради факта, че в билките се съдържат активни вещества, които влияят реално на организма ни. И още нещо - във фармацията билките са се ползвали и все още се ползват за извличане на активни химични вещества, които се използват при създаването на традиционните лекарства. Да, с билки няма да излекувате рак, нищо малария, нито пък чума. Няма да успеете да се предпазите и от спин, сифилист, трипер. Но с билките вие можете да подобрите някой дребни неразположения на организма като например сънливост, мигрена, недостиг на някой и друг химически елемент или витамин, да стимулирате отделянето на течности или да подобрите стомашно-чревния тракт. Внимавайте и с билкарството защото в този сегмент до преди години заеман от фармацията са се наместили удобно шарлатани, който лекуват ВСИЧКО с билки, включително разводи и разбити сърца. Но не, билката може да ви накара да ходите по голяма или малка нужда, но няма да спаси живота ви ако не нуждаете от истинска медицинска помощ, а в повечето пъти е точно така!

Какво ви препоръчвам?
Нищо, вие сами решавате дали да се лекувате с бистра вода, която тръскате в ръка преди да приемете 3 капки от нея, дали ще отидете на гадател и всемирен-спасител-лечител или ще прибегнете към традиционната медицина, която наистина ще имат бърз ефект върху болестта ви. И все пак, аз ви пожелавам да бъдете здрави :)

И всепак имайте предвид, че има не малко пробиотици, които е доказано, че работят. Прочетете за Лактера Актив от Алмайора.

И още нещо важно, не забравяйте, че не всичко се лекува с алтернативна медицина. Важно е да се обърнете към специалисти в случай, че имате по-сериозни оплаквания. Например хората, нуждаещи се от рехабилитация, или бобат концепция, трябва задължително да се обърнат към специалисти в областта. 

Тази статия е публикувана в категория Медицина.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.