ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Как трябва да се скача от движещо се превозно средтво
Публикувано на 2012-06-27 10:46:57

Разбира се това е само научно обяснение на нещата. За нищо на света не го пробвайте реално :)

Ако зададете някому този въпрос, вие, разбира се, ще получите отговор: „Напред, по посока на движението, съгласно закона за инерцията," Помолете го обаче да обясни по-подробно какво общо има тук законът за инерцията. Можем да кажем предварително какво ще се получи: събеседникът ви ще започне уверено да доказва мисълта си, но ако не го прекъсвате, той скоро ще спре сам в недоумение — ще види, че именно поради действието на инерцията би трябвало да се скача точно обратно — назад, срещу посоката на движението.
И наистина законът за инерцията играе тук второстепенна роля. Главното съображение е съвсем друго. И ако ние забравим това главно съображение, наистина ще дойдем до извода, че трябва да скачаме назад и в никакъв случай напред.
Да допуснем, че ви се налага да скочите в движение. Какво ще се случи ?
Когато скачаме от движещ се вагон, тялото ни, което се е отделило ог вагона, продължава да се движи с неговата скорост (поради инерцията) и се стреми да продължи движението си напред. Скачайки напред, по посока на движението ние, разбира се, не само не унищожаваме тази скорост, но обратно — увеличаваме я.
Оттук следва, че би трябвало да се скача назад, а съвсем не напред. Защото, когато скачаме назад, скоростта, получена от самия отскок, се изважда от скоростта, с която тялото ни се движи по инерция; благодарение на това тялото ни, след като е докоснало земята, ще има по-малък стремеж да се преобърне.
 

Тази статия е публикувана в категория Физика.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.