ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Какво може да се случи за хилядна от секундата
Публикувано на 2012-06-21 14:18:07

Много от нас смятат, че това е пренебрежимо малко време и за толкова не може да се случи почти нищо. Ето обаче някои примерни, в които ще се опитаме да обясним, че за хилядна част от секундата могат да се случат твърде много неща.
Знаете ли, че примерно влакът може да се премести за този интервал от време само на около 3 см, звукът пък — вече на 33 см, реактивният самолет на около половин метър; земното кълбо ще измине при движението си около Слънцето 30 метра за такава част от секундата, а светлината — 300 километра.
Ако можеха да мислят животинките, които ни заобикалят, ве­роятно не биха считали хилядната част от секундата за нищожен период от време. За насекомите тази величина е напълно осезаема. В продължение на една секунда комарът прави 500    -600 пълни размаха с крилцата си; значи за една хилядна част от секундата той успява да ги вдигне или спусне.
Човекът не може да движи крайниците си толкова бързо, колкото насекомото. Най-бързото наше движение е мигането на окото, „мигът" в първоначалния смисъл на тази дума. То се извършва толкова бързо, че даже не забелязваме временното затъмняваие на нашето зрително поле.

Тази статия е публикувана в категория Любопитни факти.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.