ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Компостиране - що е то?
Публикувано на 2010-06-28 19:30:42

Компостирането е процес, при който органичните отпадъци, в резултат на биохимичната дейност на различните видове аеробни микроорганизми, се разграждат и придобиват качества на органичен тор – компост, който се поддържа, възобновява и продължава живота  на почвените екосистеми.

В разграждането на отпадъците участват три основни вида микроорганизми: бактерии, гъбички и актиномицети. Процесите на биологичното разграждане водят до разграждане на сложните органични вещества на водоразтворими компоненти. Крайният продукт – компоста е относително стабилен и може да се използва като почвен подобрител, тор или регулатор на околната среда. По – нататъшните биологични процеси в почвата включват компоста в хумусообразователните процеси.

Биоразградимите отпадъци се делят на две групи: с високо съдържание на въглерод ( карбонизиращи или „кафяви” ) и с високо съдържание на азот ( нитрифициращи или „зелени” ).

В таблицата е посочено съотношението между тези два елемента в различните растителни материали и животинския тор:

 

материали

Въглерод т. ед.

Азот т. ед.

 

Плодови, зеленчукови отп.

15

1

Прясно окосена трева

19

1

Листа

40

1

Слама

80

1

Хартия

170

1

Дървени стърготини

500

1

Говежди тор

20

1

Конски тор

25

1

Птичи тор

10

1

Свински тор

5

1

 

Тази статия е публикувана в категория Любопитни факти.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.