ZnamLi.com - нека знанието бъде с нас и нашите приятели
Регистрирай се и играй.
Докажи си колко знаеш.
Състезавай се с другите потребители
Вход за потребители.        Забравена парола? Кликни тук!
Скорост на движение на човек - интересни факти
Публикувано на 2012-06-21 14:11:10

Нормалната или по-скоро средната скорост на движение на  пешеходец е около 5км/ч.

Знаете ли, че един добър лекоатлет пробягва 1500 метра за около 3 минути и 50 секунди. За да сравним тази скорост с обикновената скорост на пешеходеца— 1,5 метра в секунда, трябва да направим едно малко пресмятане ; ще се окаже, че спортистът пробягва за една секунда 7 метра. Впрочем тези скорости не са напълно сравними: пешеходецът може да върви дълго, цели часове, като изминава по 5 км в час, а спортистът може да поддържа тази голяма скорост при бягането само за късо време. Пехотната военна част се придвижва с бърз ход три пъти по-бавно от бегача; тя изминава два метра в секунда или малко повече от 7 км/час, но има това предимство пред състезателя, че може да извършва много по-големи преходи.


Интересно е да сравним нормалния ход на човека със ско­ростта на такива пословично бавни животни като охлюва и костенурката. Охлювът оправдава напълно репутацията, която има от поговорките — той изминава един и половина милиметра в секунда, или 5,4 метра в час — точно 1000 пъти по-малко от човека. Другото класически бавно животно, костенурката, не е много по-бърза. от охлюва — обикновената й скорост е 70 метра в час.

Тази статия е публикувана в категория Любопитни факти.
Ако ти е харесала, помогни ни да я популяризираме, като я споделиш с приятелите си в социалните мрежи. Натисни някой от бутоните по-горе.